Nyhetsbrev mars

06 mars 2024

I nyhetsbrevet samlar vi det som händer i föreningen den närmaste tiden, tips om utbildningar, information från styrelsen och mycket mer. Utskicket görs till alla ledare, med önskan om att ni förmedlar relevant information vidare till medlemmarna i era sektioner.

Har ni något ni vill få med i nästa utskick? Kontakta kansliet!

 

KÅSERI FRÅN STYRELSEN

Det planerades för en Strategidag den 9 mars i Dospace lokaler i innerstaden, men tyvärr fick vi ställa in då vi hade för få som kunde närvara ifrån våra sektioner. Detta möte är en viktig del för vår förening där vi alla tillsammans kan staka ut den väg och de mål vi har med sektioner och föreningen.

Det vi hade på agendan att diskutera under Strategidagen var bland annat detta: Hur når vi ett gemensamt KFUM? Hur minskar vi administrationen? Hur får vi pengar till våra aktiviteter och hur kan vi utveckla Folkparken?

Vi har i Folkparken genom alla år försökt att möta ungas aktuella behov. Vi har varit där under deras fritid och givit dem något att göra tex spela volleyboll, innebandy, syssla med scouting. Vi har därmed låtit de finnas i ett sammanhang. Vi har försökt att se barnen och ungdomarna och ge dem en möjlighet att växa till sin fulla potential oavsett rådande omständigheter. Vår värdegrund slår fast alla människors lika värde, en gemenskap i respekt och förståelse.

Vi gör mycket varje dag, mer än vad vi kanske inte alltid tänker på. Vi kanske vill mer men har inte kraften och orken för att vår egen vardag också är full av aktiviteter. Vad kan vi göra gemensamt och hur kan vi hjälpa varandra? För att kunna göra det bättre och tillsammans behöver vi träffas och samla gemensamma krafter för att bättre kunna hantera de utmaningar vi och barn och ungdomar står inför, vi behöver rikta vår energi. Det handlar om vad som är viktigt nu!

Just nu i Folkparken bygger man en ny lekpark. Det var tänkt att den skulle vara klar till skolavslutningarna, men så ser det inte ut att bli tyvärr. En planerad invigning av den nya parken sägs bli v.29. Bygget är i alla fall försenat och även i år kommer det finnas stängel runt lekparken. Kioskbyggnaden är nyrenoverad och klar med toaletter som kan användas året runt och en ny fräsch kiosk. Vårt fokus är att få till aktiviteter i parken under sommaren och vi hade många och långa diskussioner om hur och var man kan vara. Det finns ännu inget beslut om vi får tillräckligt med medel för 2024 för att kunna bedriva verksamhet ifrån kommunen. Ett beslut kommer eventuellt den 14 mars. Vi hoppas verkligen att kommunen vill kroka arm med oss.

Åter till tankarna om en förening. Föreningar bildas ofta för att tillföra sina medlemmar något. Det kan handla om möjlighet att påverka många frågor, att utveckla ett intresse, eller skapa sammanhang och gemenskap. För att få bilda en förening måste man vara minst tre stycken och ha en styrelse. I många fall måste man också vara registrerad för att kunna söka bidrag och projektmedel för att t ex skapa verksamhet. Men tänk om man kunde vara en aktivitetsgrupp under KFUM Norrköping som inte behöver ha en styrelse? Där man i stället kunde fokusera på aktiviteten eller verksamheten och låta några andra sköta ekonomi och övriga styrelsearbeten.

Utmaningen i dagens samhälle som förening är att bidra med etik. För värderingar förmedlas socialt, genom umgänge och gemenskap och inte genom dokumentation. Vi är en av de aktörer som kan förmedla goda värderingar. Det och mycket annat har vi diskuterat och håller på och skriver en mandatbeskrivning för konceptet ”Aktivitetsgrupp”

Youth in Power-projektet som nu går mot sitt slut är ett exempel på en ”aktivitetsgrupp” där målet har varit att starta upp ungdomsdrivna mötesplatser och aktiviteter. Nu vill man fortsätta och vill ha mer hjälp med projektering och projektbeskrivning för att fortsätta med sin verksamhet, vilket är jättekul!

Som alltid så behövs det pengar. Just nu känns ekonomin stabil men som alltid behöver vi inkomster för att göra det lilla extra och för att kunna genomföra större projekt.  Till sist; alla förtroendevalda är försäkrade genom Främja.

Vid pennan, Susanne

 

ÅRSMÖTE

Glöm inte att anmäla dig till föreningens årsmöte som hålls onsdagen den 24 april 2024, kl.18.00 i Idrottens hus, Wilhelm Wibergs gata 170. Anmälan till årsmötet, med eventuella matpreferenser, sker senast 17 april till: kansliet@kfum-norrkoping.se Årsmöteshandlingar kommer att finnas tillgängliga på vår hemsida senast två veckor innan mötet: Årsmöte – KFUM Norrköping (kfum-norrkoping.se)

Har du förslag på någon person du tycker borde sitta i styrelsen? Eller är du själv intresserad? Nominera dig själv eller någon annan genom att maila valberedningen på valberedningen@kfum-norrkoping.se

 

VALBORG

Nu börjar vi med förberedelserna inför Valborgsmässoafton. Valborgsfirandet i Folkparken är det största i vår kommun och det brukar komma mellan 5 000 och 10 000 besökare. Här brukar vi ha ett antal olika tält där vi har lotterier, bollkastning, säljer sockervadd, popcorn med mera. Här får våra sektionsmedlemmar en möjlighet att tjäna in en liten slant till sin sektionskassa som sedan kan användas till verksamhetsavgift eller material som behövs i verksamheten.

För att kunna genomföra detta skulle vi behöva skapa en arbetsgrupp. Anmäl till micke@kfum.me om du kan tänka dig att vara med och hjälpa till.

 

SKOGSGÅRDEN

Du känner väl till KFUM:s superfina lägergård Stora Skogsgården? Perfekt för aktiviteter för lag/grupper och som sektion hyr ni dessutom för halva priset. Det går också utmärkt att hyra privat och som medlem får du 25% rabatt. Läs mer och kolla lediga datum på vår hemsida: Stora Skogsgården.

 

WILLIAMS- OCH EMMAUTBILDNING

Williams är det andra steget i KFUMs utbildningspaket Helheten och handlar om personlig utveckling och ledarskap. Denna gång hålls utbildningen på Breviks lägergård den 5-7 april. Start 18:00 på fredagen och slut ca 13:30 på söndagen. Kostnad: 1000 kr inkl. mat och boende (friplats kan sökas till kursen vid behov, kontakta adam.westerholm@kfum-norrkoping.se). Anmäl på vår bokningssida.

Emma är det tredje steget i KFUMs utbildningstrappa Helheten och riktar sig till dig som är ledare inom KFUM och vill utvecklas som ledare, person och lära dig mer om den häftiga organisation som vi är en del av. Utbildningen hålls på Breviks lägergård den 19-21 april. Kostnad: 350 kr, då ingår resa, mat, boende och utbildningsmaterial. Anmälan senast 29 mars till vesna@kfummalmo.se. Läs mer om Emmautbildningen på vår hemsida.

 

TACK TILL LEDARNA PÅ SPORTLOVSKUL

Sportlovskul genomfördes under lovet och även i år blev det mycket lyckat, tack vare våra ledare som gjorde detta till en fantastiskt bra dag. Från föreningen hade vi med representanter från volleyboll, innebandy, fäktning, INTUS och badminton.

Föreningen vill rikta ett stort tack till alla er som var med! Man blir verkligen lycklig när man ser vilken inverkan vår förening kan göra för så många besökare i alla de åldrar, vi har ingen direkt siffra på antalet besökare eftersom vi var så utspridda, men det var flera hundra som vanligt när vi är i farten.😊

 

AXELS FOND

Du som har varit medlem i KFUM Norrköping minst ett år har möjlighet att söka medel ur Axels fond för en resa och utbyte med KFUK-KFUM-föreningar i andra länder. Ansökan skickas till kansliet@kfum-norrkoping.se senast den 15 april.

 

PÅMINNELSE 1: KFUM-DAGARNA

Glöm inte anmäla er till KFUM-dagarna! KFUM-dagarna riktar sig till deltagare 10-18 år i våra idrottssektioner samt deras ledare. Peppa gärna era deltagare och ledare att anmäla sig. Dagarna är 27-28 april och sista anmälningsdag är 14 april. På vår hemsida finns mer information och länk till anmälan: KFUM-dagarna

Hör av dig till kansliet@kfum-norrkoping.se om du undrar över något.


PÅMINNELSE 2: SKOGSGÅRDEN STÄDDAG
Söndagen den 24 mars är det dags för den årliga arbetsdagen på Stora Skogsgården! Samling klockan 09.00 ute på Skogsgården och avslut med en lunch klockan 13.00. Det kommer att fixas till inne och ev ute inför årets uthyrningssäsong. Det bjuds på mat och fika under dagen. Anmälan görs till Leif Lindell senast den 20 mars, så han vet hur mycket mat mm som skall inhandlas. Telefon 070 4476280, e-post leif.lindell@kfum-norrkoping.se

 

Med varma hälsningar,

Kansliet