Sportlovskul 2020

I många år har KFUM Norrköping arrangerat SPORTLOVSKUL under onsdagen vecka 8. Under dagen samlar vi så många utav våra verksamheter vi kan under samma tak, i Mässhallarna, för en fantastisk dag av prova-på. Dagen är helt gratis att delta på för alla, och riktar sig till alla lovlediga barn och ungdomar i Norrköping. Varje år kommer flera hundra unga och deras föräldrar eller fritidsledare till oss på sportlovskul för att exempelvis testa badminton, fäktning, baseboll, innebandy, volleyboll, frisbee, Segway, minigolf, pyssla med våra scouter eller hänga med våra grymma fritidsledare från Strömvillans fritidsgård.

När: Sportlovet v 8, onsdag den 19 februari, Kl. 10:00-15:00
Var: Mässhallarna A & B, Utställningsvägen, 603 36 Norrköping.
Hur: Fri entré inkl. enklare måltid för de som önskar.
Arrangör: KFUM Norrköping och RF-SISU Östergötland

För att underlätta för föräldrar och fritidsledare så bjuder vi alla som vill på någonting att äta. En korv med bröd, en frukt eller en macka. Vi upplever att de som besöker oss blir lugnare och gladare med någonting i magen och det gör att fritidsledare kan ta med sina ungdomar till oss utan att behöva oroa sig för att missa mellanmålet.
Ideella ledare från många utav våra sektioner ställer upp gratis på evenemanget. Det är inte bara ett häftigt tillfälle att få möta och prata med många intresserade, skapa en bra aktivitet, utan också ett bra tillfälle att få mötas och testa varandras aktiviteter. Som tack för att de är med bjuds de på lunch under dagen.
Det finns tre huvudmål med aktiviteten.
Stoppa stillasittandet – Det är ingen nyhet att unga idag sitter mera stilla. Våra erfarna ledare kan märka det i sina barn- och ungdomsgrupper när deras deltagare har svårare att klara av motorikövningar eller generellt inte orkar röra sig i samma utsträckning. En dag på sportlovet kanske inte förändrar det, men förhoppningsvis kan någon utav våra aktiviteter hjälpa till att skapa intresse och engagemang för fysisk aktivitet.
Skapa en meningsfull fritid för barn och unga – För att våra ungdomar ska röra på sig och aktivera sig krävs det att man känner sig motiverad och intresserad. Det ska kännas meningsfullt. Genom att vi kan samla så många olika typer av verksamheter på Sportlovskul tror vi att det finns någonting där för de flesta. Kanske kan den som haft svårt att hitta en rolig aktivitet lyckas med det på sportlovskul. Kanske hittar man en till aktivitet som kompletterar det man redan gör.
Ekonomi – Det är inte en slump att Sportlovskul är gratis att vara med på. Vi vet att det är många föräldrar som sitter hemma med sina barn på loven för att man inte har råd att ge sig iväg till dyra aktiviteter. Bara tyngden i magen av att inte kunna köpa en korv till sitt barn om man väl kommer iväg kan vara tuff nog. Genom att ha gratis inträde och gratis fika kan alla besöka oss på samma villkor, och sportlovet behöver inte bli aktivitetslöst.