God jul 2018

Styrelsemöten i KFUM Norrköping

December 2018 KFUM Norrköping

Jag sitter och funderar över vad andra länder har för jultraditioner och tänker på hur udda och bisarra de kan te sig för oss. I England så tittar man på pantomim och lyssnar på jultal från drottningen. I Norge och Finland tittar man på filmer som alla kan utantill och sitter och ropar replikerna i förväg eller sjunger, nynnar med i alla melodierna.

Ja, det gör vi här också, här ser vi på Kalle Anka och när den något yngre generationen frågar, varför vi måste göra det år efter år, svarar vi att det är tradition. Och kan vi nu inte bara vara tysta och se på när Ferdinand sitter under sin korkek och luktar på blommorna.

Traditioner är just något som man ska göra tillsammans men det som gärna glöms bort är själva bakgrunden till det. Några vet men jag tror att vi, de allra flesta bara gör det och
ibland är det viktigt att tänka till vad är det vi gör och varför vi gör det.

KFUM Sverige, eller rättare sagt vi tillsammans genom ROM 2017, har tagit fram ett dokument som heter What We Want, WWW, och som vi i styrelsen diskuterar och kommer att ha med oss i styrelsearbetet och försöka göra mer levande i föreningen under 2019. Det är ett dokument som ska spegla och påverka oss som förening och ligga till grunden för vår verksamhet vare sig det är fotboll, scouter eller någon annan verksamhet. Har vi med en inkluderande och jämställd tanke i verksamheten? Är vi som förening en förebild i samhället kring att stärka unga människor i att våga söka och stå upp för sin egen identitet? Och få makten att påverka sitt liv.

Traditioner är familjära tolkningar och en slags praktisk hjälp och en anledning till olika sammankomster. För skulle vi annars samlas vid speciella tider på samma sätt?

VU har under året förändrat sitt arbetssätt och bjudit in till olika temakvällar kanske det kan bli en ny tradition för att möta nya utmaningar som unga och föreningen står inför. Vi gör mycket varje dag men för att samla kraft och göra det bättre behöver vi er hjälp både på sektionsstyrelse- och på individnivå. Vårterminens träffar är ännu inte spikade men tillsvidare kan vi rekommendera ALBAs föreläsning på Strömvillan den 14/1 2019, kl 18.15 som handlar om djuren i Tanzania,

Avtalet med Stadium angående profilkläder är klart och de kommer i januari att ta kontakt med er sektioner. Vi har också sedan många år tillbaka ett fantastiskt samarbetet med Stadium genom Stadium sports camp där anmälan nu är öppen för både innebandy och badminton. Och för att hjälpa er sektioner i ert dagliga arbete kommer vi att utveckla Sport Admin för att försöka få ihop allt på ett klokt sätt för att tex. underlätta faktureringen.

Men skulle vi inte vara rätt tafatta om inte menyerna och umgängesinstruktionerna var på något sätt klart utstakade redan. Man förhåller sig till samma sak, man kan ta avstånd eller hålla med. I det arbete ligger de olika policys och handlingsplaner som vi har uppdaterat bl.a. för vårt kris-team och som i en del av detta har vi skapat rutiner för att kontrollera alla ledares belastningsregister. Tyvärr har vi ledare som fortfarande inte lämnat in sina registerutdrag vilket vi nu informerat berörda medlemmar om. Vi hoppas att ledarna skyndsamt väljer att inlämna sina registerutdrag för kontroll. Styrelsen har också antagit förvaltningsinstruktionen och sett över ekonomin och kan se att allt ser bra ut mot budget.

Men kanske tillhör man en annan kultur och uppmanas ändå till att se stjärnan i det blå eller tända tusen juleljus. Och det kan vara ett sätt att enas, men man kan ha fler. Traditioner är olika överallt. I ett sätt att förenas som KFUM /YMCA eller uppleva andras traditioner kommer YMCA 175 mellan 4–8 augusti 2019 gå av stapeln i London.  En tradition som KFUM Europa startade för flera år sedan med den s.k. Pragfestivalen men som man nu flyttar till London eftersom YMCA fyller 175 år och som man säger ” Come home to where it all began” Ett sätt att tänka till vad är det vi gör och varför vi gör det. Föreningen har bokat ett antal platser och VU kommer att informera och jobba för att så många som möjligt kan åka dit.  Det blir garanterat en häftig upplevelse.

Men så här i juletid tänker jag att julen påminner oss kort och gott om vårt behov av mänsklig gemenskap och vad som krävs för att upprätthålla ett mänskligt samhälle som vi som KFUM förening kan vara med och påverka. Samhället och en förening har ju den egenheten att det kan byggas på helt olika sätt och kan se helt olika ut från en tid till en annan tid. Och då kanske det är bra med lite traditioner och framför allt veta var de kommer ifrån så att vi kan förhålla oss till dem eller ta avstånd från de.

 

Så, God Jul och Gott Nytt År till er alla.

Och, tack för allt arbete som ni lägger ner.

 

Dagens kåsör från styrelsemötet 19 december 2018

Susanne

 

Kontaktpersoner för respektive sektion

ALBA – Susanne Ekman
Badminton – Tomas Volavka
Brevik – Susanne Ekman
Frisbee – Charlotte ”Lotti” Karlsson
Fäktning – Charlotte ”Lotti” Karlsson
Internationell – Susanne Ekman
INTUS/Hjälp Lettland – Jesper Skogwik
Innebandy – Bengt Ydebäck
Körsång – Britt-Marie ”BIM” Hallberg
Lacrosse – Jesper Skogwik
Norröner – Magnus Toresand
Scouting – Magnus Toresand
Softboll-Baseboll – Britt-Marie ”BIM” Hallberg
TRIX – Tomas Volavka
Volleyboll – Bengt Ydebäck

Scouter

Scouter

Badminton

Badminton

Baseboll

Baseboll

Bordtennis

Bordtennis

Fäktning

Fäktning

Frisbee

Frisbee

TRIX

TRIX

Innebandy

Innebandy

ALBA

ALBA

Volleyboll

Volleyboll

INTUS

INTUS

Volleybompa

Volleybompa

Lacrosse

Lacrosse

Manskör

Manskör

Brevik

Brevik

Norröner

Norröner

Starta sektion?

Starta sektion?